Vecka 6 - The Great War

 
 
 "Så nära helvetet man kan komma"

Datumet är 28 juli 1914. Axel Fors sitter på sitt kontor uppe på regementet och är djupt försjunken i en rapport han precis fått till sig. Plötsligt knackar det på dörren och Axels chef kliver in med beslutsamma steg och sätter sig mittemot Axel. "Kriget har brutit ut"!

Titta på filmerna samt läs artikeln i DN ovan där bakgrunden, startskottet och tillvägagångsättet till första världskriget beskrivs. I första filmen dyker det upp några begrepp som vi vill att ni tar reda på vad de betyder. Ta med er svaret på glosorna till lektionen för en gemensam genomgång. 
 
- Imperium

- Kansler
 
- Diplomati
 
- Stormakter
 
- Maktbalanser
 
- Expansionspolitik
 
- Bundsförvant
 
- Dynasti
 
- Osmanska riket
 
- Ultimatum
 
- Mobilisera

- The Great War (varför kom det första världskriget att kallas för "the Great War"?)  


Efter lektionen hoppas vi att ni har fått tillräckliga kunskaper för att kunna ta er an nästa uppgift som ska utföras i respektive basgrupp. Tänk på att även om gruppen skickar in ett gemensamt svar ska samtliga gruppmedlemmar ha svaren nedskrivna, om inte annat för att kunna visa upp vid bedömningstillfälle.

1. Använda följande begrepp för att tillsammans i basgruppen skriva en orsakskedja som leder fram till första världskriget:

- Tyskland

- Wilhelm 2:e

- Otto von Bismarck

- Maktbalans

- Upprustning

- Österrike/Ungern

- Franz Ferdinand

- Allianser

2. Beskriv steg-för-steg hur kriget snabbt utvecklades till ett krig där stora delar av Europa var inblandat. Vilka allianser slöts? Vem var på vems sida? Ta hjälp av karta och rita gärna!

3. Vilket nytt ”vapen” användes vid fronten? Vilka konsekvenser gav detta för soldaterna? Hur skyddade sig soldaterna? 

4. Läs texten ur Levande Historia: Versaillesfreden . 

5. Efter att ni tillsammans i basgruppen läst texten, resonera kring följande fråga: Huvudtanken med freden 1918 var att ”inga fler krig ska äga rum i mänsklighetens historia”. Anser ni att man lyckades med det man ville uppnå? Vad hade man kunnat göra annorlunda? Vilka konsekvenser hade man kunnat undvika med hjälp av dessa åtgärder tror ni?

Tidsåtgång: 2 veckor, ni får chans att arbeta på lektionstid men även på hemmaplan.

Inlämning: Ni skickar in ert skriftliga arbete till oss senast den xx/xx-2015.

Här övar ni er analytiska-, begrepp- samt kommunikativa förmåga.  

Lycka till! 

Kommentera här: