Vecka 10 - Ryska revolutionen
Ryssland var och hade länge varit ett underutvecklat bondeland, med en mycket fattig befolkning i stor nöd,
helt utan demokratiska rättigheter eller möjlighet till utbildning. I västvärlden pågick en utbredd industriell och intellektuell revolution, och överallt pågick demokratiseingsprocesser.
Tsaren Nikolaj II var enväldig härskare över det enorma ryska riket, och det utmärglade folket började uttrycka djupt missnöje för sin en gång så älskade härskare.
Välbärgade ryssar hade rest till väst för utbildning och upplysning, och återvände till ett Ryssland som inte alls motsvarade utveckling på samma sätt.
Saker och ting började röra på sig i omvärlden, och mitt uppe i det första världskriget som rasade i Europa omvandlades hela det ryska riket under den så kallade ryska revolutionen.
Hemma:
1. Titta på filmen som på ett bra sätt presenterar den ryska revolutionen.
2. Skriv ner dina förklaringar av dessa begrepp, och ta med begreppen till lektionen för gemensam diskussion
- Tsar
- monarki
- demokratiseringsprocess
- bolsjevik
- Lenin
- kommunism
- opponera
- radikal
- kapitalism
- Karl Marx
- socialism
I skolan:
Vi går gemensamt igenom de begrepp som ni med egna ord har förklarat.
Tillsammans i era basgrupper vill vi att ni sedan arbetar med följande frågor (redogör för era tankar i era anteckningsböcker!)
1. Vilka politiska konsekvenser hade den industriella revolutionen haft i Europa? Resonera kring hur det såg ut före den industriella revolutionen och hur det såg ut efter.
2. Jämför den politiska situationen i Ryssland med den politiska situationen i övriga Europa under slutet av 1800- början av 1900-talet. Vad ser ni för skillnader?
3. Tanken var att det ryska folket skulle få ”Ett bättre liv genom kommunismen”. Men hur blev det i verkligheten? Vad anser ni?
Här övar ni på den analytiska förmågan, den kommunikativa förmågan samt begreppsförmågan.
Lycka till!