Vecka 17 - Tonåringen blir till
Nu efter att ni har lärt er allt om de stora världskrigen är det dags det att gå in på ett fenomen vi tror ni är högst bekanta med, detta då ni är en del av fenomenet, nämligen uppkomsten av tonåringen.
Innan du läser vidare vill vi att du funderar över följande två frågor:
- Vad betyder tonårstiden för dig?
- Tror du att tonårstiden har förändrats från 50-talet fram till idag? Om ja/nej? På vilket sätt?
- Vilka likheter/olikheter ser du med filmklippet ur "Grease" jämfört med dagens tonåringar?
Skriv ner dina tankar i en kommentar till inlägget.
Begreppet "tonåren" hade förresten inte funnits tidigare utan ordet eller begreppet importerades från USA ("teenager"). Det handlade inte bara om räkneordet mellan tretton och nitton utan att det uppstod en period mellan barndomen och vuxenlivet i och med att skoltiden förlängdes. Från att ha gått direkt från barndomens korta skoltid och direkt ut i arbetslivet gick ungdomarna nu vidare till olika läroverk och yrkesskolor.
Hemma hos Axel och Åsa har Toli växt upp och blivit tonåring. En kväll i början av året 1956 går Toli och hennes vänner till Röda Kvarn i centrala Halmstad för att se premiären av "Ung Rebell" med James Dean i huvudrollen. Tjejerna blir överförtjusta i James och snabbt märker de att även killarna i stan börjar likna James allt mer. Det är även under 1956 som Toli och hennes vänner börjar lyssna på den nya musikstilen rock n´ roll. Deras favorit är självklart Elvis Presley men de tycker även om artister som Jerry Lee Lewis, Chuck Berry och Buddy Holly. Musiken flödade när tjejerna var ute och dansade men de lyssnade så fort de fick tillfälle genom den radio, transistorradion, som Axel köpt till Toli. Nu kan de lyssna till radiostationen Radio Luxembourg som spelar de senaste låtarna med de senaste artisterna precis var de vill.

Det fanns flertalet ungdomsgrupper i Sverige under 50-talet men de som kanske är mest kända är raggarna. Ordet har sitt ursprung just i att "ragga", sök upp någon av det motsatta könet eller en person som tillhör en motorburen kultur. Bilar såsom Volvo PV och SAAB var inget för dessa ungdomar utan raggarna åkte omkring i amerikanska bilar såsom Chevrolet och Cadillacs, gärna med många människor i bilen, och de bar det populäraste klädesplagget av dem alla - något som många av er som läser detta kanske bär just idag - jeansen.
Raggarna finns fortfarande i våra dagar även om de främst förekommer i liten skala på mindre orter.
Nu till uppgiften vi vill att ni ska genomföra denna vecka:
Uppgiften för er är att skapa en intervjumall med ungefär 10 frågor som ni sedan använder när ni intervjuar någon i er närhet som var tonåring under 50-talet. När ni har genomfört intervjun svarar ni på era egna frågor för att sedan göra en jämförelse med hur er tonårssituation ser ut jämfört med hur det var att vara tonåring på 50-talet.
Uppgiften ska innehålla:
- Två intervjuer med svar (era egna inkluderade)
- En jämförande analys intervjuerna emellan
- En slutsats
Ta sedan med den utförda uppgiften till klassrummet där ni kommer att få presentera ert arbete för varandra i basgrupperna. Uppgiften ska även lämnas in skriftligt till oss!
Tidsåtgång: 2 veckor. Du kommer främst att arbeta med detta på egen hand.
Omfattning: 3-5 sidor, 12 pkt, 1,5 radavstånd, Times New Roman
Underlag för bedömning är kommentarerna till inlägget, det skriftliga arbetet samt hur aktiva ni är vid presentationen för varandra. Du som går i åk 9 tittar på bedömningsmatrisen Historia 1a1 och du som går på gymnasiet tittar på motsvarande för Historia 1b.
Här övar du din analytiska- och kommunikativa förmåga.
Lycka till!